Jak se bydlí v Evropě. Liší se Česká Republika?

Jak se bydlí v Evropě. Liší se Česká Republika?

Typický Evropan žije v bytě, sdílí domácnost s dalšími osobami, bydlí ve vlastním, nemovitost nemá zatíženou hypotékou a je s kvalitou svého bydlení vcelku spokojen. Opusťme však našeho průměrného Evropana a pojďme se na jednotlivé rozdíly podívat v číslech.

VLASTNÍ ČI NÁJEMNÍ BYDLENÍ

Dle dat Eurostatu, v České Republice 78 % obyvatel bydlí ve vlastním (z toho jedna čtvrtina  je zatížena hypotékou). Na území bývalé Jugoslávie procento vlastnického bydlení dosahuje dokonce 90 %. Směrem na západ se zvyšuje podíl nájemního bydlení a zemí s nejmenším podílem bydlení vlastního je Švýcarsko s 42,5 %.

BYT ČI DŮM

Více jak polovina Čechů žije v bytě, čímž se nacházejí v evropském průměru. Nejvíce osob žijících v bytě (přes 60 %) vykazují Španělsko, Lotyšsko a Estonsko. Dvojdomky preferují v Nizozemsku, Velké Británii  a Irsku (přes 50 %). Nejvyšší podíl rodinných domů nalezneme v Chorvatsku, Slovinsku a Maďarsku (přes 62 %).

PROSTOR

Z hlediska poměru počtu místností a počtu osob v domácnosti se Česká Republika nachází ve středu evropského žebříčku. Nejmenší míru přelidnění nabízí Kypr, Belgie a Nizozemsko, na druhé straně spektra se nacházejí Rumunsko, Polsko a Srbsko.

NÁKLADY NA BYDLENÍ

Mezi země s vysokými náklady na bydlení patří Řecko (přes 40 % disponibilních příjmů), Rumunsko a Německo. Nejnižší náklady nalezneme na Maltě, Kypru a v Irsku. Průměrný Čech utratí za bydlení 10,4 % svých příjmů.

JAK SE BUDE BYDLET V ROCE 2019

Česká Republika se nijak nevymyká z evropského standardu. Vlastní bydlení je považováno za výhodnou investici, ne vždy tomu tak ale skutečně musí být. Ekonomika je ve fázi růstu a spolu s tím (ne-li rychleji) stoupají i ceny nemovitostí. ČNB činí opatření, aby růst cen nemovitostí v 2018 byl již pomalejší nežli v předchozích letech. Zároveň je předpokládáno i mírné zdražení nájmů. Hypoteční sazba je v roce 2018 očekávána mezi 2,5 - 3 %.

Kde inzerujeme?