Zájem o pronájmy roste jak najít vhodného nájemníka a nespálit se

Zájem o pronájmy roste - jak najít vhodného nájemníka a nespálit se

Určitě jste to zaznamenali všichni. Podmínky pro hypotéky se zpřísnily, ceny nemovitostí nadále stoupají a navíc se vysokoškoláci vrací do lavic. Tyto všechny události dnešních a minulých dnů se odrazily na tom, že zájem o pronájmy rapidně roste. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí svůj byt pronajmout, určitě je na to teď vhodná doba. A my vám zkusíme poradit, jak si najdete toho správného nájemníka, abyste nebyli podvedeni.

                                                                        

Důvěřuj, ale prověřuj, to říkaly již naše babičky a ono na tom něco bude. Když budete chtít nemovitost pronajmout, je důležité, abyste celému procesu, od prohlídek, až po setkání s potencionálními nájemníky, věnovali dostatek času a pokud je váš program příliš nabitý, tak to nechali na realitní kanceláři. Protože jedno z největších nebezpečí, kterého se bojí téměř každý, kdo chce cokoliv pronajmout je, když si do bytu či domu nastěhujete neplatiče. Nespoléhat se jen na hezkou tvářičku a první dojem, nejlépe si ověřit, zda dotyčný není v registru dlužníků či exekucí.

                                                    

Dalším důležitým bodem je nájemní smlouva a spolu s ní také předávací protokol. Zpracování smlouvy byste rozhodně neměli podceňovat a důkladně si ověřte všechny potřebné osobní údaje zájemce o pronájem. Vzorových smluv je na internetu nepřeberné množství, ale dávejte si pozor, abyste si našli aktuální. V tuto chvíli, pokud se necítíte jisti v kramflecích, je možná nejlepší buď se poradit s právníkem, nebo si ji rovnou u právníka nechat vypracovat. Předávací protokol slouží k tomu, abyste do něj uvedli všechny věci, které se v bytě nacházejí a v jakém stavu. Je to vaše ochrana, aby se předešlo případným sporům o to, kdo a co jak převzal.

                                                    

O to vše by se také měla realitní kancelář, přes kterou si byt necháte pronajmout. V případě pronájmu si většina RK bere jako provizi 1 měsíční nájem, který zaplatí nájemník, tzn. pro majitele bytu je tato služba zdarma. Některé RK chtělí provizi i po majiteli nemovitosti, to se Vám však u nás nestane.

Jak lze vidět, těch věcí není tolik, ale za to je nesmírně důležité, aby vše bylo precizně zpracováno. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo si nechcete přidělávat starosti, naši realitní makléři vám rádi poradí.

Kde inzerujeme?