Češi při prodeji nemovitosti zapomínají na odpovědnost za její stav

Češi při prodeji nemovitosti zapomínají na odpovědnost za její stav

Když budete kupovat byt nebo dům, nesmíte zapomenout na technický stav objektu. Ročně se v České republice prodá přes půl milionu bytů a domů. Přitom jich je většina ve špatném stavu. Někteří kupující to ale neřeší a někteří dokonce ani netuší, co je špatně. Protože se špatný stav viditelně neprojevil v době koupě, ale následně, nic tomu nevadí, protože máte možnost reklamovat tuto situaci ještě pět let od koupě bytu nebo domu.

Noví majitelé můžou žádat buď slevu z kupní ceny, nebo odstranění závad.

                                              

Podle statistik je v USA devět z deseti domů a bytů podrobeno technické prohlídce před prodejem. V České republice je to pouze jedna z deseti! Jakmile nový majitel zjistí technické problémy, ihned by je měl oznámit prodávajícímu a je příhodné toto zjištění si nechat podložit vypracovaným odborným posudkem a poté žádat náhradu od prodávajícího. Podle pracovníků realitních kanceláří se tyto posudky v Česku tak často nedělají z důvodu nedostatku nemovitosti. Pokud se vám nějaký dům či byt líbí a za vámi čeká dalších 6 zájemců, kývnete na koupi bez technické prohlídky. Ovšem tato technická prohlídka by měla být standardem, chrání nejen kupujícího, ale také prodávajícího

                                              

Jedním z dalších omylů je fakt, že si kupující myslí, že s případnou reklamací mu pomůže realitní kancelář, přes kterou si byt či dům koupili. Ale ani toto není pravda. Pomoc realitní kanceláře by musela vyplývat pouze ze smlouvy, kterou uzavřel kupující s realitní kanceláří. Jinak za tyto nedostatky odpovídá výhradně prodávající. Smlouvy s realitní kanceláří ohledně těchto vad nejsou v České republice standardní, proto je tedy nejpříhodnější, aby si kupující, ve svém vlastním zájmu, nechal vypracovat technický posudek na stav nemovitosti. Jakmile se nastěhujete a zjištění, že se po domě šíří zápach z netěsné kanalizace, nebo máte popraskané stěny kvůli nedostatečnému vyztužení zdiva či odpadávající obklady vám dokážou pořádně znepříjemnit první dny v novém bydlení. Jedná se sice o typické chyby a reklamovatelné, ale proč se tomu nevyhnout, pokud kupující má tu možnost.

Pokud máte více otázek, určitě se obraťte na naše realitní makléře, jsou připraveni vám při koupi nebo prodeji bytu/domu pomoct jak nejlépe budou umět.

Kde inzerujeme?